Erä-Parrat

Erä-Parrat

keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Syyskauden aloittelua ÄggskärissäMuutamaan viikkoon ei sää sallinut veneellä liikehdintää, mutta heti tartuttiin tilaisuuteen kun huomattiin pieni tuuleton aukko syyskuisten myrskyjen välissä.
Eli venelaituriin sitten ja veneen nokka kohti tuttua Äggskärin saarirykelmää Porvoossa.Saareksi valikoitui ainut tyhjä laiturinen, tuttuakin tutumpi Långholmen. Teltan paikkaa aikamme pähkäiltyä päätimme sijoittaa sen laiturin viereen rantaan tuulien takia. Tulohetkellä alkoi pohjoistuuli puhaltaa ja laiturin ranta oli ainut lämpimän tuntuinen paikka.

Sen verran viileetä keliä luvattiin yöksikin että nyt vaihtui kupoliteltta jo kotateltaan ja sen kamiinan ääressä tunnelmointiin ja lämmittelyyn. Toki ihan vieressä oli grillikotakin mutta ei siellä istuminen paljoa lämmitä jos puhaltaa 12 metriä sekunnissa :)


Aika vähän oli tässä saaressa enää puuta jäljellä...

Iltapäivällä se tuuli sitten hurjeni ja kääntyi länteen.


Äggkäriin on muuttanut harmaahaikara vai olikohan useampiakin? Äänekkäästi huudellen lenteli ristiin rastiin saarirykelmässä koko viikonlopun ajan.


Aurinko laskee puoli kahdeksan maissa jo ja nousee kuuden aikaan aamulla. Tasku- ja otsalampuilla alkaa olla käyttöä taas. Tai sanotaanko että alkavat olla aika ehdottoman tärkeitä pakata mukaan.

Kinkku-metwursti munakasta :)


Lauantaina kierrettiin saarta etsien taimenta mutta ei kuulunut eikä näkynyt. Vanhaherra-Parran kierros kulki osittain aikalailla olkapäällä taas :)... Täytyy miestä auttaa mäessä tai tässä tapauksessa jyrkillä kallioilla.

Joutsenilla on isot poikaset jo näin syksystäHieno keli oli koko viikonlopun, jollei tuulia lasketa jotka välillä yltyivät puhaltamaan niin että kotateltan liepeet vain läpättivät. Öisin oli viisi astetta lämmintä ja päivällä varjossa 10-15 astetta.

Paikalliset sorsat olivat aikast kesyjä, muutaman metrin päähän pääsi niiden touhuja tarkastelemaan ilman että häiriytyivät. 


Ainut miinus tulee tästä viikonlopusta luonnossa että se ei kuulostanut luonnossa ololta ollenkaan yö-aikaan... viereisessä saaressa vietettiin kuulemma kesäkauden päättäjäisiä ja musiikki pauhasi aikalailla öisin...


Makkaraa ja valmis pussipastaaSunnuntaille oltiin taas luvattu iltapäivälle tuulien nousua, joten herättiin aikaisin, laitettiin lihapulla-munakasta ja kahvia, ja siitä sitten nopsasti kamat kasaan ja kotia kohti.


Summasummarum. Ehkä pitää vielä odottaa muutama viikko että nämä kesäkausien päättäjäiset yleisillä retkeilysaarilla loppuvat (eikä pahalla), että pääsee nauttimaan syksyyn ja hiljaisuuteen kääntyvästä luonnosta. 

4 kommenttia:

 1. Aivan ihanaa,kun jaatte reissukokemuksianne! Olemme päässeet loppukesästä alkaen isommalla veneellä paremmin kuin ennen reissaamaan pidemmälti, ja täältä on ollut ihana lukea kotiseudun kohteista. Meidänkin snaku olisi varmasti viihtynyt merellä! Täällä toivotaan myös menojen ulkoilusaarissa rauhoittuvan. Viime viikonloppuna Pirttisaaressa oli kyllä onneksi rauhallista- tosin yksi bilevene tietysti laiturissa...Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentoinnista :) meillä muuten kävi myös mielessä että oltaisiin tultu viime vkonloppuna Pirttisaareen, mutta sitten päädyttiin tuonne Äggskäriin! No mutta jos törmätään niin moikataan :)! terkuin Erä-Parrat

  VastaaPoista
 3. Vastakkaiselta saarelta terveisiä, että yleisillä saarilla on tapana laittaa vene laituriin niin että muutkin pääsee ja koira pidetään kytkettynä ja muutenkin tuo lounto on meille kaikille, ei vaan teille varattuna. Mekin oltaisiin miehen kanssa haluttu tulla rauhoittumaan luontoon vakkarisaareeen, eli Långholmeniin tuona lauantaina, mutta joku urpo olin pistänyt veneen kylkiparkkiin laiturille ja vallannut koko rannan kamoillaan, niin oli sitten pakko liittyä johlijoihin. Suosittelen vakavasti miettimään omaa käytöstä ja asennetta tuolla seikkaillessa jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, toivottavasti tämä asia ei ole häirinnyt teitä kahta vuotta. Pahoittelut että ette päässeet nauttimaan luonnonrauhasta saaressa meidän takia. Laiturissa on ollut aiemminkin kaksi venettä kyljistä kiinni, meidän veneen eteen olisi saanut myös kyljestä tai poiju/keulakiinnityksellä, lisäksi saarellahan on toinenkin laituri ja takapuolen hiekkasärkälle saa veneen myös. Koirat luonnollisesti kytkeytyy kun muita änkää samaan paikkaan. Hyvää kevään jatkoa!

   Poista