Erä-Parrat

Erä-Parrat

maanantai 10. elokuuta 2015

Lapin reissun summaamista...

Oltiin yhteensä 26 yötä reissussa, eli 27 päivää.
Kilpisjärvi vei voiton matkapaikkana näköjään tänä vuonna, siellä viihdyttiin kaikenkaikkiaan (mukaanlukien Pitsusjärvellä telttailu) niin 15 yötä!
1 yö meni matkalla Kemissä, samaten Rantasalmella. Harstad (Lofoottireissu) jäi myös yhteen yöhön.
Kuusamossa viihdyttiin peräti 4 yötä ja  Hossassa kolme.

Majoituspisteet majoituksille annettiin hintaa ja laatua painottaen, lisäksi pisteisiin vaikutti  koirien ulkoilutusmahdollisuus. Pisteytys on väliltä 1-10. Pisteet menivät näin:

- Kemin Merihovi sai 5 pistettä. Hotelli oli ihan idyllinen, historiaa huokuva mutta huone niin perus. Miinuksia huoneen kylppäristä ja wc-pytyn sijoituksesta. Ulkoilutusmahdollisuus koirille oli ihan ok.

- Harstad Scandic, Norja: 5 1/2 pistettä. Hotellin huone oli iso, sängyt ja pyyhkeet muhkeat, kaikki viimeisen päälle mutta se koirien ulkoilutus oli aivan mahdotonta! Ei löydetty mistään läheltä puiston tynkääkään! Siitä iso miinus.

- Kilpisjärven eka mökki, omistaja taisi olla joku Santa Hotels Rovaniemeltä? (omistus ja välitys hieman "hämärää"...): 6 1/2 pistettä. Saunallinen. Mökille plussaa että siinä oli iso terassi ilta-aurinkoon päin ja se oli siisti, mutta muuten se oli meille hieman pieni, ja iso miinus että makkarit olivat yläkerrassa Parroille hankalien rappusten takana...

- Kilpisjärven rivari-majoitus, välittäjä Tundrea, omistaja ? : 6 1/2 pistettä myös. Koko rivarinpätkä oli rakennettu niin hullunkurisesti, pääovet olivat metikön puolella, asunnossa oli hukkatilaa aika tavalla ja kylppärin suihkukaappi oli niin pieni ettei isompi ihminen olisi siellä mahtunut edes ovet kiinni peseytymään, eikä televisiota saatu kertaakaan toimimaan... :D. Saunallinen. Plussaa tulee 4 parvekkeesta ja yläkerran keittiö/olohuone oli viihtyisä :).

- Kilpisjärven Saana-mökki, Tundrea: 8 pistettä. Iso mökki, saunallinen, kaikki tarpeellinen oli jo alakerrassa meille mutta extrana ylhäällä vielä ylimääräinen wc ja parveke. Plussaa pyykinpesumahdollisuudesta, ja kuivauskaapista! Ainut miinus tulee vanhahtavuudesta ja mökin kalleudesta.

- Kuusamon Rukan Ski-inn Aurinkorinne-huoneisto: 8 1/2 pistettä. Tämä oli halvin ostettu majoitus koko matkalla, ja huoneisto oli todella toimiva vaikka ei mikään iso ollutkaan. Ei mitään hukkuneliöitä, viihtyisä ja moderni. Sauna, pyykinpesumahdollisuus ja 2 wc:tä. Miinus "rivarisuudestaan". Ja Partojakin pääsi oikein hyvin heti ulkoiluttamaan ulkoilureiteille.

- Rantasalmen Järvisydän Kelohuvila "Koivu": 9 pistettä. Reissun paras majoitus! Mökissä oli saunan lisäksi vielä poreamme! 2 wc:tä, hyvä sänky, iso tv ja hieno, tunnelmallinen sisustus.

Voiton vei siis Rantasalmen majoitus!

Aamiais-arvostelussa taas kävi näin:

1. Harstad Scandic p. 10-. Aivan mieletön aamupala! Ei olla vielä ikinä maistettu semmoista munakokkelia Suomessa. Lisäksi oli 4 eri laatua lohta, munakkaita pekonilla, braatwurstia, paistettuja perunoita, montaa eri sorttia leikkeleitä ja juustoja, tuoreita leipiä, tuoreita hedelmänpaloja ym. Nam! Miinus tulee ketsupin  ja "kahvipullan" puuttumisesta, tosin ei mitään kahvipullaa olisi enää jaksanutkaan ottaa... :)

2. Kemi Merihovi p. 8. Perussettii, ihan hyvä ja ravintola oli tunnelmallinen.

3. Kuusamo Rukatonttu p. 6 1/2. Kaikki oli hyvää ja tuoretta, mutta valikoima oli hieman suppea. Paikanpitäjän pieni lapsi keräämässä likaisia astioita oli hieman omituista...

4. Rantasalmi Järvisydän p. 5. Vanhanajan tyyliin katetusta aamupalasta ja miljööltään aivan upeasta paikasta odotettiin paljon. Paikkahan oli aivan upea, joten kyllä tuli pettymys aamupalasta. Suurin miinus tuli munien puutteesta! Ei siis keitettyjä munia ollenkaan. Munakokkeli oli aivan vetistä ja mautonta, nakit "halpiksii" ja vain käytetty pannulla. Leipä oli "nahkeaa" ja valikoima suppea. Kahvi piti kaataa isosta kahvipannusta joka oli raskas, ja santsikuppia hakiessamme kahvi loppui eikä ketään tehnyt elettäkään tuodakseen lisää... Karjalanpiirakat olivat hyviä mutta siihen se melkein sitten jäi...

Varusteista joita hommattiin reissuun niin sen verran että...

- Muovinen kuokka: oli tarpeellinen. Telttamajoituksissa kaivoimme sillä nuotiopaikat sekä "huussit".

- Varavirtalähde: oli tarpeellinen, sai kännykät ladattua aina muutamaan kertaan telttamajoituksissa.

- Partojen "vauvan"makuupussit: olivat todella tarpeelliset varsinkin Pitsusjärvellä teltassa. Yöllä ilman lämpötila läheni lähemmäs nollaa, ja vaikka Parroilla oli Back-on-track-takit päällä niin hautautuivat silti vielä makuupusseihinsa.

- Kahluuhousut ja niiden "kengät" uintitohvelit. Noh, kahluuhousuja emme käyttäneet missään muualla kuin Pitsusjärvellä erään joen ylitykseen kerran. Uintitohvelit ovat niin liukkaat märillä kivillä että ne saa kyllä unohtaa "kahluutohveleina" kokonaan...

- Vaeltajan makuupussit: Palvelevat vallan mainiosti jos keli on semmoista +7 +13. Liian kuumat kuumemmalla ja liian kylmät kylmemmällä...

- Kokoon menevät vesipullot: Olivat tarpeelliset tunturissa. Niillä sai otettua vettä mukaan joista ja järvistä. Ja siellähän se vesi on täysin juomakelpoista suoraan...

- Retkiruuista: Sen verran että me tykättiin kyllä ihan näistä perusruokakaupan "pastapusseista" ja nuudeleista. Muutamat kalliit "eräruoka"pussit maistettiin ja todettiin että hinta/laatu ei kohtaa...mutta kukin mistä tykkää :)

- Mamman hommaama laajakulma-putki palveli loistavasti koko reissun ajan. Eli hyvä ostos!

- Lisäksi köyttä ja pyykkipoikia kannattaa pakata mukaan seuraavaksikin, ja kertakäyttösadetakkeja, niistä voi rakennella vaikka mitä :). Pitävämpiä nipsuja/klipsuja kyllä pitäisi keksiä jostain...

- Uusi teltta (Hannah Covert 3) oli tosi hyvä! Sen pohjassa kun on mahdollisimman hyvä kosteudenpito niin ei päästänyt kyllä kertaakaan vettä sisään. Plus että on nopea kasata ja pakata!

Varustuksesta kyllä opittiin paljon vesitasolennätys-reissulla ja sinä 4 päivänä siellä erämaassa tunturissa. Kaiken pitää kestää vettä! Ja ne sadekamppeet ja suojat on vedettävä heti päälle jos alkaa ripottaa! Jos siellä pääsee kastumaan niin mitään ei saa kuivaksi koska nuotion varaan on ihan turha laskea.
Ja plussana reissusta se, mitä oltiinkin jo opittu aikaisemmista vuosista, että mitään ei kannata varata eikä suunnitella etukäteen :), kaikkein onnistunein reissu tulee kun lähtee vain matkaan ja katselee säiden mukaan minne suuntaa ;). Kyllä niitä majoituksia löytää matkan varrelta.

Meillä tuli 3700 kilsaa ajoa Lapin reissulla tänä vuonna.  Koettiin hyväksi se ettei ajettu nyt "tuulispäänä" ympäriinsä vaan keskityttiin olemaan vain mieleisissä paikoissa pidempiä aikoja ja ne siirtymät hoidettiin päivässä tai kahdessa. Ja todettiin vielä reissun jälkeen että ihan turha seuraavaksi ajatella majoitusta mielesissä paikoissa kahdeksi tai kolmeksi yöksi. 4-6 se olla pitää heti niin ei tarvitse ravata aina respaan kysymään lisämajoitusaikaa :D. 2 päivässä ei kerkiä tekemään mitään kuin juosten kusten, eikä vielä kolmessakaan...

Lopuksi vielä meijän Check-list, kirjattiin ylös reissussa tämmöstä aina kun tuli uusi mukava asia tsekattua :)

- Salmivaaran valloitus
- Sopuli
- Sinirinta
- Saanajärvi
- Rautu
- Norjan vuonot
- Halti
- Vesitasolennätys
- Pitsusköngäs (Suomen korkein vapaasti putoava vesiputous...)
- Poronsarvia (tuotiin kotiin 7-8)
- Haukkapari
- Kilpisjärven kettu
- Kiirunat poikasineen
- Erämaa elämä ilman tulta
- Stone-age Kemissä
- Norjan vesiputous (Skibotniin päin mentäessä..)
- Rusketusraidat taas Kilpisjärvellä :D
- Räntäsade tunturissa
- Jäinen järvi heinäkuussa (näkyi vesitasosta)
- Mittaharjus
- Harjus mihin hauki iski kiinni
- Poreamme
- Poromiehet mönkkäreineen ja koirineen. Ne on kovia. Rispektii!
+ tietty ne porot :)
Ja mikä parasta, nyt toteutui monesti unelma luonnon rauhasta :)

Ensi vuotta odottaessa. Nyt sitten seikkaillaankin vain vkonloppuisin merellisissä maisemissa loppu vuosi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti