Erä-Parrat

Erä-Parrat

sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Lapin reissu-19 matkapvät 28-29 Kilpisjärvi-Tornio-Tuusula ja loppuyhteenveto


Torstaina alkoi kotimatka.
Mitä etelämmäksi päästiin niin sitä lämpöisempää tuli.


Hieman jännitettiin että miten traileri selviää kotiin asti kun huomattiin toisen laakerin kuumenevan tullessa ja helle ei varmastikaan auttaisi asiaa :D
Mutta hyvin se jaksoi matkata koko matkan kotiin takaisin. 
Tultiin takaisin yhdenyön pysähdyksen taktiikalla. Yöpymispaikaksi tuli Hotelli Mustaparta Torniosta ihan sen takia että tiedettiin että siellä saa nukkua yönsä viileässä ilmalämpöpumpun puhalluksessa.Torniosta lähdettiin puoli kymmenen perjantai aamuna ja kahdeksan maissa illalla olimme vasta kotona. Sen verran hidasta se meno on tuon trailerin kanssa ja monta pysähdystä matkalla tehtiin Partoja ulkoiluttaen. Viitalahdella Pikku-Parta pääsi uimaankin.

Nopeasti se neljä viikkoa taas meni! 
Ja monta hienoa paikkaa päästiin katsastamaan, uutuuksina Kajaanin kartanohotelli ja Ounasjoen erämökki. 

Ounasjoen mökki, täydellinen pakopaikka rauhaa etsiville 


Pallas sitä vastoin ei näyttänyt meille parastaan. Pallasjärvestä sen verran että ei kyllä kannata laskea venettä siellä eteläpäässä sijaitsevalta Pallaslompolan rampilta, on niin matalaa sielläpäin järveä. Ja ne kuuluisat punaiset hiekat ovat hieno paikka mutta liian helposti turismin saavutettavissa jos omaa rauhaa etsii...

Kalastuksesta myös sen verran että Kilpisjärvellä nämä Suomen puolen kalastukselliset paikat ovat kyllä kovassa kalastuspaineessa, Ruotsin puolelta löytyy vielä unelmien koskemattomia erämaajärviä.Kumivene mahdollisti pääsyn erämaahan Kilpisjärvellä, pois turistirysistä. Kyllä kannatti ajaa se sen 1200km päähän vaikka matkanteko hidastuu aikalailla.

Vanhat Parrat jaksoivat onneksi hyvin reissun, tosin saivat monesti jäädä mökille lepäilemään noilta kalastusreissuilta. Ihan senkin takia että jos tiedettiin menevämme hankaliin varvikoihin tai suon poikki niin sieltä nousee sitä mäkärää sen verran että ei Parrat olisi tykänneet.
Ötökät eivät kiusanneet aluksi yhtään, ei Ounasjoen mökillä eikä Kilpisjärvellä kunhan keli pysyi viileänä mutta heti kun "helteet" alkoi niin hyttystä alkoi pyörimään Kilpisjärven mökin terassillakin. Eikä Partoja voinut tunturiin viedä lenkkeilee koska mäkärät kuppasi ne täysin.
Hieman huolissaan ollaan tästä ilmaston lämpeämisestä, nytkin Kilpisjärven veden lämpötila nousi 8 asteesta sinne 15 asteeseen muutaman viikon aikana. Huhuh. Säät vaihtelevat ja nopeasti. Muutaman kerran kastuttiin veneilyretkillä totaalisesti kun kuuro pääsi yllättämään. Ja hetken päästä aurinko taas paistoi. 

Hotellimajoitus arvosteluissa tänä vuonna voiton kyllä vei Kajaanin Kartanohotelli Karolineburg. Oli rauhallinen ja erilainen paikka. Huoneistossa oli sauna ja aamupala oli aivan mahtava! Lisäksi Partoja oli todella helppo lähteä ulkoiluttamaan huoneistosta.
Toiselle sijalle pääsi vanha tuttu Hotelli Mustaparta Torniossa. Mahtava aamupala myös, hyvät sängyt ja se ilmalämpöpumppu on aivan luksusta hellekeleillä!
Lapland Hotel Pallas jäi vikaksi tänä vuonna. Erilainen hirsihotelli joka huokuu historiaa, huoneet oli hieman vanhahtavat, aamiainen ihan hyvä.


Poroja näkyi aika vähän tänä kesänä, takaisin päin matkalla jokusia tuli tien sivussa vastaan, olivat varmaan kuumuutta paossa.

...Löydettiin taas tunturista hieman takapihan koristeita...


Kotisaunassa haikeina fiilisteltiin mennyttä reissua ja suunniteltiin jo kovin ensi kesän matkaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti