Erä-Parrat

Erä-Parrat

maanantai 9. elokuuta 2021

Lapin reissu-21 Kaksamajoen saksalaisten vankileiri


Olimme lukeneet että täällä Solojärven lähistöllä, Kaksamajoella olisi vanha saksalaisten vankileiri jossa on pidetty neuvostovankeja ja teetetty heillä metsätöitä. 

Leirin tarkka paikka oli hieman hakusessa ja edellisenä päivänä olimme jo kierrelleet etsimässä leiriä joen toiselta puolelta tuloksetta. Mökillä haeskelimme netistä tarkempaa sijaintia ja löytyikin sivusto mistä pystyimme kohdistamaan mihin suuntaan lähteä.

Päiväretki vankileiriä tutkimaan!

Jätimme auton isomman tien lähelle, tällaisen metsätien varteen. Matka leirille on helppokulkuinen aluksi, myöhemmin muuttuu poluksi.

Poroportista ali.


Poroportin ohituksen jälkeen alkaa näkymään maastossa kaikenlaista mielenkiintoista.Vesipasat


Eksyimme taas hieman leirin jäljiltä, itse leiriä kun ei polulta suoraan näe niin kävelimme  hieman pidemmän kierroksen kunnes paikansimme vanhat rakennuksien jäänteet. Piikkilankaa on maassa vielä, joten kannattaa katsoa mihin astuu! Onneksi Pikku-Parta ei jäänyt näihin kiinni, varovainen sai olla.

Kyllä monenmoista ajatusta päässä pyöri kun leiriä kiertelimme, huhuh. Melkein pystyy näkemään vielä paikan millainen se on ollut -40-luvulla... karsit kaikki nuoret männyt pois, näet rakennusten jäänteet ja paikat, kuvittelet 200-300 vankia, saksalaiset, muulit ja vankkurit joilla puita kuskattiin jne.


Rinteeseen on kaivettu korsu jonka katto on romahtanut. Korsun edessä oli kamiinan ja penkin jäänteet.


2,2 metrin korkeuteen, 2 puun väliin oli kiinnitetty tanko jossa on tietojen mukaan roikutettu rangaistavia vankeja.

Suosittelemme tutustumista paikkaan, jos historia kiinnostaa. Oli tosi kiva käydä tämmöisessä rauhaisassa paikassa ihmettelemässä ilman ihmistungoksia ja samalla saa kivan lenkin perinteisessä Inarilaisessa metsän siimeksessä, jossa vain kuukkelit ihmettelevät metsän kävijöitä 😊 
Paluumatkalla löysimme vielä hienon piknik ja kalastuspaikan joen lähistöltä 😉Ei kommentteja:

Lähetä kommentti