Erä-Parrat

Erä-Parrat

perjantai 28. heinäkuuta 2017

Lapin reissu-17 Loppu yhteenveto


Reissussa meni tällä kertaa paria päivää vajaa neljä viikkoa eli lähdettiin keskiviikko aamuna ja kotona oltiin sunnuntai iltana.
Kilometrejä tuli auton mittariin 3800. Ensimmäistä kertaa otettiin tänä vuonna Autoliiton turva jos autolle käy jotain. Onneksi matkalla ei sattunut mitään.

Päällimmäiseksi ehkä reissusta jäi melkeinpä mieleen eräs todella epämukava asia nimeltä ripuli!
Voi jessus! Sitä jos on tuommoisessa vatsataudissa mitä meillä oli niin ei vain voi tehdä mitään muuta kuin istua ja odottaa että se menee ohi. Sitä emme tiedä että mistä tuli, mutta tuskin mistään syödystä vaan epäilykset kallistuu Ivalossa toimitettuihin kauppa ja apteekki asiointiin... Eli olisiko ollut joku noro tai muu vastaava.
Ja sitä kautta mieleen tulee että tästä eteenpäin ei tehdä yhtään reissua etteikö ole Imodiumia, hiilitabletteja ja maitohappobakteereja mukana!
Matkat lähimpiin apteekkeihin kun tuolla pohjoisessa saattavat olla todella pitkät. Ei sitä niin vai lähdetä hakemaan helpotusta oireisiin jos lähin apteekki on 150 kilometrin päässä.
Sairaudet kun menivät jo jossain vaiheessa niin pahoiksi että yritimme tuttavien kehotuksesta syödä hiiltä nuotiosta. Ehkä auttoi toisella, mutta toisella ei...

Ja seuraavana mikä jäi mieleen että IKINÄ enää ei varata mitään mökkejä (ainaskaan noin montaa eli kolmea kuten tänä vuonna) etukäteen. Mehän ei olla ikinä aikaisemmin aikataulutettu mitenkään kesäreissuamme ja tänä vuonna tehtiin se virhe. Nyt kävi niin että lähdimme kahdesta vuokramökistä jo ennen aikojamme koska mieli matkasi jo eteenpäin ja uusiin kohteisiin. Ja onneksi mieltämme kuunneltiin koska muuten matkan upeimmat paikat olisivat jääneet käymättä eli Kilpisjärvi sekä Ylläs.
Ja myös vannoimme että emme enää ikinä tuhlaa aikaamme "ryteiköissä" turhaan. Maisemaa pitää olla, ainaskin helposti saavutettavasti.


Hyttysiä, mäkärää ja paarmoja oli aikaisempia vuosia paljon enempi tänä vuonna.
Enää ei edes pelkät Thermacellit riittäneet vaan piti lisäksi turvautua hyttyskierukoihin.
Parrat välillä peräti aivan kärsivät niistä. Niiden turkeista kun löytyi mäkärää kaivautuneina ja hyttyset purivat munaskuut punasiksi.

Toukka-Parta kärsii ötököistä omassa makuupussissaan eli "vauvanväkättimessä" :)

Kaikki hyvät kalastuspaikat ovat aika ryteikköjä joihin Partojen ei kannata lähteä mukaan. Parroille pitää siis hommata aina sopiva majoituspaikka jos mielii "kunnon kalaan" :).

Poroja näkyi aikaisempia vuosia vähemmän teillä ja mökkien liepeillä. Ja onneksi niin koska Parrat saavat älyttömät raivarit aina niistä...


Matkalle ostettiin uusina hankintoina mukaan kokoon taittuva vesisaavi 10 litraa, jota käytettiin Nellimissä telttailessa, kun järvelle oli hieman matkaa josta astianpesuveden sai. Hyvin ajaa asiansa veden kannossa merellä tai lapin reissuilla.

Bongattiin seuraavia tänä vuonna:
-Teeri
-Piekana
-Kettu
-Haukka (mikälie?)
-Korppeja paljon, arkoja ovat eivätkä kuvattavaksi suostuneet
-Karhut jotka Mamma bongasi
-Harjus
-Sinirinta uros sekä naaras.


Ja sitten ne majoitus- ja aamupala-arvostelut!

Aamupala-pisteet:

- Kajaanin Scandic sai tänä vuonna 8 ja puol pistettä. Perus aamupala, kaikki tuoretta ja hyvää ja valikoimaa riitti. Mutta ei mitään Norjalaisiin Scandiceihin!

- Ruka Cumulus sai 8. Vuodesta toiseen samanlainen eli yllätyksetön.

- Nellimin Erähotelli 7. Hyvää ja tuoretta. Ei kummoista valikoimaa mutta kaikki tuoretta.

- Ylläs Saaga 7 ja puol. Siksi, että ekana aamuna kokki oli ilmeisesti nukkunut pommiin eikä munakokkelia eikä nakkeja tms. näkynyt vasta kuin tunti aamiaisen alkamisen jälkeen. Ja tuntuivat raaoilta. Seuraavana aamuna oli perus Saaga tasoa.

- Kajajoen Rantakalla. 9 pistettä. Kaikki perus tarjottavat plus lohta ja silliä! Ja aamupalaa kun pääsee nauttimaan suoraan terassille merinäköalalla niin siksi Rantakalla taisi taas voittaa tänäkin vuonna.


Majoituttiin tällä reissulla yhdeksässä eri paikassa. Vain yksi yö tuli telttailtua. 

Majoitus-arvostelut:

- Kajaani Scandic: 8 pistettä. Plussaa sauna (vaikka kovin pieni olikin) sekä ulkoilu maastot Partojen kanssa

- Martinselkosen Kuikkalehdon-mökki: 7 ja puol. "Erämökeistä" paras. Plussaa saunamökki järven rannalla, kalaisa järvi ja kota. Suuri miinus kun naapurimökin koira tuli pihallemme!

-Kuusamo Ruka Ski-Inn: 9. Täällä ollaan oltu aikaisemminkin ja aivan loistava huoneistohotelli! Ja halpa! Juuri tarkoituksiimme sopiva huoneisto saunalla ja pyykinpesumahdollisuudella.

- Nellim Wilderness Erähotelli: 8-. Miinusta mökin pienuudesta vaikka oli keittiö ja sauna sekä terassikatoksen puuttumisesta. Loistavat maastot käyttää Partoja.

- Nitsijärven vuokramökki:  5 ja puoli. Miinuksena maisema ja ötökät. Avotulenkielto. Ei laituria sekä pitkä kauppamatka. Ja tietysti meillä korostui nämä siinä vatsataudissa. Mutta erähenkisyyttä hakevalle aivan loistava paikka! Ja jos asiat olisivat menneet kuten olimme suunnitelleet että seikkailemme saarissa vain niin varmasti olisi paremmat pisteet tullut.

- Kilpisjärvi Jonnin mökki: 9 ja puol. Pääsimme ensimmäistä kertaa erään luontokuvaajan mökkiin joka oli todella siisti todella siisteillä näkymillä. Huoh. Ainut miinus tulee terassin puuttumisesta.

-Lätäseno vuokramökki Möggi 7: Jännä paikka. 5 kilometriä on ensin veneellä puksutettava ennenkuin möggi tulee esiin. Eikä muutes ole naapureita missään! Miinuksena että se lohi jäi näkemättä (ei varmaan ollut noussut vielä) sekä että puhelin kuuluvuudet sakkasi oikein urakalla. No semmoista se erämaassa on :)

- Ylläs Saaga:  8 pistettä. Huoneisto oli hieman vain pienempi kuin Rukalla, eikä pyykinpesumahdollisuutta mutta parvekkeelta avautui kohtuullista maisemaa :). Sänky oli loistava sekä peitteet että tyynyt.

- Kalajoki Rantakalla: 7. Ei tänä vuonna siis saatu sitä Timanttiset huonetta vaan jouduttiin tyytymään Standardiin joka sijaitsi kosteudelta haiskahtavan käytävän päässä. Onneksi itse huoneisto ja suihkutila olivat siistit mutta hieman vanhahtavat. Hiekkasärkät ja aurinko pelasti koko yöpymisen!


Mieleenpainuvimmat asiat olivat ehdottomasti karhukuvaus, Nellimin harjukset, koko Kilpisjärven ymppääminen reissuun (meidänhän ei pitänyt siellä edes käydä..), Lätäsenon venematka mökille sekä Kalajoen hiekkasärkät.
Mammalla on noita ilmekkäitä karhukuvia jo niin paljon että tästä ruvetaan näyttelyä suunnittelmaan...


Lisäksi mieleenpainuvaa oli kuinka Pikku-Parrastakin kuoriutuu pikkuhiljaa isänsä jalanjälkiä kävelevä tosi kalastaja! Lätäsenon haukien kanssa heittely meni Parroilla jo ihan yli ja ne eivät pysty pitämään suutaan kiinni ollenkaan enää kun virvelit kaivetaan kehiin...


Mutta se Kilpisjärvi....huoh. Päätettiin että ei enää mihinkään muualle edes suunnata...Erä-Parrat kiittää kaikki mukana seuranneita kuleksijoita! Valitettavasti joudutte vielä vuoden odottamaan mahdollista seuraavaa Lapin Reissua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti