Erä-Parrat

Erä-Parrat

maanantai 9. heinäkuuta 2018

Lapin Reissu-18 Kilpisjärvellä veneellä seikkailemassa vol.1


Lauantai-aamu valkeni sateisena ja utuisena, pidettiin mökillä ns. huoltopäivä eli pestiin pyykkiä ja purettiin kassit ja kapsäkit. Hieman hyvää kotiruokaa ja sitten etsiskeltiin venettä vuokralle tuohon Kilpisjärveen.Aikaisemminhan täällä venettä on vuokrannut Esa Aidantaus mutta hänellä ei enää vuokravenettä ole. Meinasi ruveta jo ihan jänskäämään että mistäs se vene nyt saadaan sitten...
Mutta vastaus löytyikin sitten Graylinglandiltä! Tämä Kilpisjärveläinen kalastusretkiä järjestävä yrityshän on myös tuttu tv:stä, Eränkävijöistä, jossa Aki ja Emilia seikkailevat kalastuksen parissa.


Kuivaharjoittelua :D

Saatiin Akilta siis vene vuokralle yli viikoksi. Eli se tietää sitä että nyt tämä ensimmäinen viikko veneillään Kilpisjärveä pitkin poikin, seikkaillen. 
Heti seuraavana päivänä eli sunnuntaina, aurinkoiset keli palasivat ja päätimme toteuttaa retken Kolmen valtakunnan rajapyykille, mennessä hieman rautua uistellen. Kolmen valtakunnan rajapyykillehän pääsee yhteysalus Mallalla tai Marialla (uusi Mallan sisaralus) tuolta päätien varresta tai sitten kävellen n. 11 km Mallan polkua pitkin. Kerran käytiin jokunen vuosi sitten katsomassa yhteysalusta että josko matkattaisiin rajapyykille sillä, mutta alkoi niin ahdistaa se turistimassa joka alukseen änkeytyi että se jäi siihen. Nyt päästiin sinne sitten meidän tyyliin eli vältellen ihmispaljouksia! Jes!
 Koltalahtea

Matka Koltalahden satamasta rajapyykille on 3 kilometriä. Todella helppoa polkua ja käveltävää.


Matkalla rajapyykille bongattiin älyttömän kokoisia harjuksia syönnillään! Missä se virveli on???Vältettiin rajapyykin turistirysä-aika sillä että katsoimme juuri sopivan välin mennä sinne ennenkuin yhteysalus tuo uuden satsin sinne. Takaisin päin käppäillessä alkoi sitten klo kahden porukka valua vastaan. Tällä kertaa Mallaa tuuraasi sen sisaralus Maria.

Ruotsin puolen rannalla pissitauko Syvyyttä ja veden lämpötilaa voi tarkkailla kaikuluotain Deeperin avulla, Deeperin näyttönä toimii kännykkä tai tabletti. Tässä se on vedestä pois nostettuna ajon ajaksi. Kalaa ei ole näkyvyt täällä vielä yhtään kaiun kautta! 


Päivän retkien jälkeen on kiva aina lepäillä mökissä. Mahtavaa kun on tämmöinen tukikohta johon palata! Pääsee pesulle ja saunaan, ei pahemmin naapurit häiritse kun ollaan täällä järven toisella, yksityisten puolella. Ja pyörillä tai autolla päästään muutamassa minuutissa kauppaan kuiteskin. Kiitos J että mahdollistit tämän!!!
Maanantaina suuntasimme tutkimaan ensimmäistä kertaa Ala-Kilpisjärveä. Vesi on täällä ihan järjettömän kirkasta! Kirkkaampaa kuin pääkaupunkiseudun kraanavesi :D!
Näkösyvyys tyynellä kelillä on 6-7 metriä pohjaan! Kilpisjärven pohja on isoa muhkurakiveä tai hieno hiekkaa täynnä. Hassua kun on tottunut kaikenmaailman kasvillisuuteen mitä merellä on, täällä ei ole rakkolevää tms. Ei ainakaan ole silmiin osunut.Käytiin kartottamassa paikkaa josta lähdemme katsomaan Temppelikurua tässä lähipäivinä. Miten rytekköinen ja ötökkäinen matka tulee olemaan, lähinnä noita Partoja ajatellen. Kyllä. tultiin siihen tulokseen että Parrat taitavat jäädä retkeltä pois. Sen verran niitä kupattiin jo sisäreisistä ja vattanalusista pienen hetken tallustelun aikana.Sai olla todella rauhassa täällä Ala-Kilpisjärvellä! Ainoastaan yksi vene nähtiin, ja siinä ne ihmiset sitten olikin. Kuunneltiin kun haukkapariskunta kirkui tunturissa ja käki kukkui jossain. Täällä ei ole asutusta eikä retkeilyreittejä. Autiomaata suorastaan.

Luettiin jostain oppaasta että Salmivaaran harjun puolella asusteli aikoinaan pariskunta vuohineen ja lehmineen, ja 1942 kolme venäläisvankia murhasi heidät pirttiinsä. Paikalla on tätä nykyä muistomerkki. Jännä miten paikka erottui heti rannasta kun osuttiin veneellä kohdille, aukea tunturissa johon hyvin pystyi kuvittelemaan pari rakennusta ja vuohia laiduntamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti